DIY

Am reunit aici diversele realizari, mai mari sau mai mici, in speranta ca informatiile vor folosi cuiva.

Telescopul de 10 inch

Incep cu ceva mai dificil si nu prea stiu cum sa incep. Cu foarte multi ani in urma am citit un articol de ATM (Amateur Telescope Making) care prezenta un tip mai parte de dobsonian, unul care permitea dezasamblarea instrumentului si depozitarea intr-un spatiu minim. El recomanda sistemul pentru calatoriile cu avionul. Am gasit locul de origine al designului:

http://strock.pi.r2.3.14159.free.fr/Ast/Strock-250.html 

si acolo se spune ca este de "voiaj". Se obtine ceva foarte compact si in acelasi timp usor. M-am inspirat masiv din aceasta sursa dar provocarea majora a fost ca nu am copiat stict dimensiunile din mai muilte motive. Primul motiv: am folosit spiderul original incercand astfel sa evit scoaterea secundarei. Si chiar imi place cum este realizat acel suport al secundarei! La asta s-a adaugat un focuser mai bun decat cel proiectat acolo si astfel a crescut cu inca cativa milimetri inaltimea custii secundarei. Am folosit si un alt sistem de prindere a barelor de carbon de cutia oglinzii principale. Bariletul acestei oglinzi este clasic total diferit de ceea ce prezinta Strock in site. Alti centimetri adaugati la inaltimea totala, samd.


In poza de mai sus se vad cam toate componentele. "Nemachiate" si fara optica montata (din precautie sa nu o ating pana nu sunt sigur de rigiditatea sistemului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu